Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Medieretningslinje

Computere og digitale spil i klubben


Computerspil og brug af computere i almindelighed er med tiden blevet en
større del af vores hverdag i klubberne. Vi er blevet mere bevidste om,
hvilke fordele og  ulemper der er ved brugen af computere, som i dag  ikke er
til at komme uden om.

  • Computere giver børn og unge kompetencer til at kunne begå sig i medieverdenen herunder at navigere hensigtsmæssigt på de sociale medier.
  • Computere giver børn mulighed for at kommunikere indbyrdes og dele oplevelser sammen med andre.
  • Computere er en del af såvel børns og voksnes hverdag, og er et nødvendigt redskab at kunne    mestre i stort set hvilket som helst job, børnene måtte få som voksne.
  • Internettet er et kæmpe videns-center, hvor al information om alverdens emner, andre landes kulturer og faktuelle oplysninger ligger tilgængeligt.
  • Computere fungerer som et ”fælles tredje”, der samler børn og skaber fællesskaber.
  • Computerspil fremmer en mestringsproces hos børnene på lige fod med f.eks. fysiske sportsaktiviteter.
  • Computerspil lærer børn at træffe beslutninger og arbejde sammen.

 

Problematikker ved massivt medie brug.

  • Computere kan gøre børn og unge mere inaktive.
  • Computere kan være med til at isolere børn og unge fra omverdenen.
  • Sociale medier kan være med til, at børn og unge får svært ved at interagere  med andre uden brug af tablet,  mobil eller computer.        

 

Hjælp dit barn med gaming og ikke gambling

Gaming og gambling er to forskellige ting, men for mange både børn og voksne flyder det sammen. 
Få fem gode råd som forælder til at hjælpe dit barn, og se videoen om risikoen ved gaming og gambling.

  1. Sæt dig ind i spillet: Forstå om dit barn gamer, og hvad han/hun gamer, eller om barnet måske gambler. Spørg ind til spillet, hvilken rolle barnet spiller, og hvad han/hun lærer. Børn under 18 år skal ikke spille pengespil.
  2. Lav klare aftaler: Hvornår er det for meget? Fx er det vigtigt, at dit barn stadig passer sove-, spise- og skoletid, så lav rammer for computerspil, som I alle kan forstå.
  3. Lån ikke dit barn dit kreditkort eller NemID: De kan bruges til at omgås aldersbegrænsninger, fx til at oprette gamblingkonti. Lad vær med at gamble med dit barn.
  4. Brug forældreindstillinger: Fx Family View på Steam som kan hjælpe dig til at sikre, hvad dit barn har adgang til. Tal om dine holdninger, fx hvorfor skins er OK, men at gambling og betting med dem ikke er.
  5. Brug for mere hjælp?: Læs mere om gaming og gambling på gamingnotgambling.dk. Her kan du også læse om, hvad du kan se efter, hvis du er bekymret for dit barn.

 

Sociale medier i klubben mobiltelefon
Børn og unge har i højere grad end tidligere adgang til internettet via deres Smartphones,som børnene i stigende grad selv har med sig i hverdagen. Dette giver dem også adgang  til de sociale medier, Samtidig bliver de sociale medier som Snapchat, TilTok og Youtube en stadig mere integreret del af børnenes hverdag.
Da både Snapchat, TilTok, Instagram og flere andre sociale medier har sat en aldersgrænse på minimum 13 år, har klubben valgt ikke at oprette profiler på disse netværk. Da dette ville kunne opfordre vores medlemmer til at oprette profiler.
Når vi oplever, at vores medlemmer har udfordringer, som er skabt igennem de sociale medier, går personalet blandt andet i dialog om, hvordan det skrevne sprog adskiller sig fra det talte sprog, da det talte sprog er nemmere at afkode pga. toneleje og kropssprog. Alt dette kan en enkelt smiley ikke opveje. 
Det er ikke tilladt for personalet at være på sociale medier med klubbens medlemmer. 

Brug af medier med sikker hånd
Vi råder vores medlemmer til ikke:

  • at udlevere navn, adresse og telefonnummer.
  • at ikke at lave aftaler om at mødes med nogen, de taler med på nettet. Pas på dine venner og hjælp dem, hvis du tror, at de er ved at gøre noget dumt.
  • I samarbejde med SSP og Red Barnet afholder skolen et forløb for alle 4. klasses børn omkring digital dannelse

 

Mobiltelefoner i klubben 

Der er mobilfrit for alle børn i tidsrummet 12.00 - 16.00

I resten af vores åbningstid kan mobiltelefoner bruges i Cafeen 

Man må selvfølgelig gerne bruge sin telefon til at ringe til sine forældre.

I ferier skal mobiltelefonerne være pakket væk i tidsrummet 11.00 - 17.00

I Klubben forholder vi os aktivt til børnenes mediebrug og indgår i en anderkendende dialog med børnene om deres medieforbrug. 
Vi har opstillet nogen generelle regler for jeres børns mediebrug i Klubben , som beskrevet nedenfor. 

  • Medier skal bruges med respekt for hinanden og sig selv. 
  • Vi accepterer ikke medier, der fremviser eller som opfordrer til porno, racisme, virkelighedsnær vold eller anden uetisk adfærd. 


I Klubben tager vi aktivt stilling til børnenes mediebrug og går i dialog med børnene og forældrene om ovenstående to punkter, hvis vi observerer, at de bliver overtrådt.
 

Børns Vilkår 23. oktober 2018.
Børns vilkår har udgivet følgende i forhold til, hvordan du kan støtte dit barn i en sikker digital kurs.


Hjælp til dit barns brug af nettet
Selvom dit barn måske ved mere om de nye medier, er det dig som forælder, der har mest erfaring med, hvordan man bedst omgås andre mennesker på en respektfuld måde. Disse erfaringer er vigtige at give videre til dit barn, som har mindst ligeså meget brug for et socialt kompas på nettet, som i den fysiske verden.
Børns Vilkår, har i samarbejde med TDC Group, udviklet fem gode råd til dig som forælder, så du kan føle dig godt klædt på til at tale med dit barn om digitale problemstillinger.

  1. Vis interesse og involvér dig i dit barns digitale liv. Stil spørgsmål til, hvor dit barn færdes på nettet. Tal eksempelvis om, hvor hurtigt eller langsomt man skal svare på en besked, hvem man skriver sammen med, og hvad der er OK at chatte om.
  2. Tal åbent om mobilens og internettets positive og negative sider. Internettet giver adgang til en verden af viden og masser af sjov og leg. Men man kan som barn også støde på billeder, film eller beskeder, der er svære at forholde sig til. Lav en aftale om, at dit barn altid kan komme til dig, hvis han eller hun oplever noget ubehageligt. 
  3. Det er let at misforstå hinanden, når man sender beskeder, ligegyldigt hvilket digitalt medie det bliver sendt fra. Tal derfor med dit barn om, at man kun skal skrive ting, man også ville sige ansigt til ansigt. Og at det kan være en god idé at bruge smileys og emojis for at vise, at en besked er venlig ment. Man kan også gøre sig umage for at undgå misforståelser ved at bruge lidt ekstra tegn på at forklare og tydeliggøre, hvad man faktisk mener.
  4. Nettet efterlader spor. Gør barnet opmærksom på, at digitale fodspor, såsom billeder, tekst eller søgninger, bliver liggende på nettet – også selvom man ikke bryder sig om det.
  5.  Vær opmærksom på at dele billeder. Lav aftaler om, at barnet aldrig må sende billeder af sig selv til fremmede personer. Og at man altid skal spørge, før man lægger billeder på nettet af andre. Gør det også klart, at barnet ikke må mødes med personer, han eller hun har mødt på nettet, uden at tale med dig om det først.